sobota 10. listopadu 2012

A tak štěkám jako hrom, ať je fandů milion!

Ono není žádným tajemstvím, že HC Olomouc je ostatním týmům tak trochu pro srandu, co se fanouškovské podpory týče. Vinu na tom nesou především poslední dvě sezóny, kdy průměrná návštěvnost základní části klesla k tisícovce. 
Je fakt, že když někde řeknu, že chodím na hokej, tak se často lidi diví, že máme vůbec nějaký tým.


Proč tomu tak je? Faktorů je několik, nimrat se v nich by bylo nadlouho. Tím nejčastěji zmiňovaným je každopádně "špatná propagace ze strany klubu". 
Což je takové dost relativní, protože je třeba fakt, že když je zápas, tak to na nějakém z lokálních rádií hlásí celé dva dny až do zblbnutí. Které rádio to je, to vám neřeknu, protože rádio slyším za občas a to jestli vůbec :D Většinou se ale omílá "absence plakátů po městě" a podobně. 
Pak samozřejmě přichází na řadu neméně oblíbené "do toho stadionu zdravý člověk nevleze". To je mi toho zdravého člověka fakt líto, protože je tam možná zima, ale je to svým způsobem zcela jedinečné a kouzelné místo, kus české hokejové historie a zkrátka to má takovou tu fest hokejovou atmosféru.

Otázkou je: Přijdou lidi jenom na základě toho, že po městě budou čučavé plakáty?
No, "město" je široký pojem, nemluvě o tom, že když už po městě někdo jde, dost těžko může přehlédnout náš zimák (protože na rozdíl od Zlína, HavlBrodu, Karlových Varů a jiných podobných ho máme v centru). Logickou úvahou by člověk měl dojít k tomu, že kde je led, tam budou hokejisti, a kde jsou hokejisti, tam jsou zápasy. To, že jsou lidi moc shnilí na to, aby dvě minuty ze svého dne na internetu věnovali tomu, aby do vyhledávače zadali "hokej Olomouc" či něco podobného...

Kdo na hokej přijít nechce, ten na hokej nepřijde, i kdyby mu do ruky vrazil volňásky sám Jiří Dopita. (A ano, polovina lidí zde netuší, že Dopita ještě hraje a dokonce hraje za místní tým!)

Ale křivdit místním fanouškům, že je jich málo, to není fér. Možná v době největších krizí přijde na zimák jenom 600 lidí. Ale těch 600 lidí tam chodí stabilně, chodí tam v -15°C a fandí (sporadicky, ale přece). A kolik prvoligových klubů se může pochlubit takovým číslem opravdu věrných fandů? Já si myslím, že moc jich nebude...


Je fakt, že takový plakát je asi nejjednodušší forma propagace. A část mých čtenářů ví, že jsem se k tomu v minulé sezóně uchýlila i já. V konečném důsledku se na hokeji objevilo asi pět lidí ze školy... a pak už jsem je tam nikdy neviděla :D Ale bylo to playoff a pětkrát osmdesát jsou 400 a hele, klub by mi měl poděkovat :D

Abych nevypadla ze cviku, tak se hodlám snažit i letos. Protože si pořád myslím, že mládež školou povinná má v tomto směru největší potenciál k tomu, aby se u ní rozvinula láska k místnímu týmu.
Takže v pondělí se ve škole objeví tyhle dva kousky, a kdo nechce sedět doma, tak navleče tři vrstvy a přijde se bavit.
(jenom škoda, že kvůli nějakýmu Písku se ten zápas jeden kryje s českou fotbalovou repre, co tu hraje)



Čekám, kdy ve škole bude fičák, kdo že to tam furt rozvěšuje. Ale pravdou je: Už tam visely i horší věci...

5 komentářů:

  1. Veľmi pekne napísané.

    Ono sa zdá, že v niektorých mestách sa dvom top športom funguje ťažko. Futbal má väčšinou navrch.

    Táto olomoucká tisícka sa pohodlne vyrovná počtu divákov, ktorý chodia v slovenskej extralige na Žilinu, do mesta, kde sa momentálne zdržiavam. 1400 a viac ľudí je v Žiline trošku krajšie číslo, posledné roky je to len okolo 1000 až 1200. A je úplne jedno, kto sa tam objaví.

    Koncom srpna som si tam zašiel na prípravný zápas s Třincom. Vstup zdarma, piatok večer, Třinec 60 km od Žiliny, jeho posledný prípravný zápas, v ktorom nastúpil v plnej sile a drel celých 60 minút. Nikoho to však nezaujímalo. Prišlo tam sotva 200 ľudí, atmosféru zachraňovali dve desiatky priaznivcov Oceliarov. Bez nich by tam bolo hrobové ticho. Na ľade hráči ako Bonk, Varaďa a Ružička, hokejisti, ktorí momentálne v extralige predvádzajú veľké veci. Ľudia vedeli, že lepší súper sa v Žiline po celú sezónu 2012/13 neobjaví (nič proti Košiciam), no nikoho to netrápilo.

    To samé už počas extraligy. Nikoho nenadchol ani útočník Detroitu Tomáš Tatar v Piešťanoch. V stredu 14.11. príde Banská Bystrica s Michalom Handzušom zo San Jose. Úspechom bude 1500 ľudí. Žiadne náročné vstupné, žiadna zima na štadióne, ktorý je jeden z najkrajších na Slovensku. Ľudia na to skrátka kašlú.

    Čo je zaujímavejšie, momentálne, keď panuje v zámorí výluka a mnoho hokejistov odišlo do rôznych súťaží, si človek všimol, koľko ľudí chodieva na hokej v nejakom (na prvý pohľad smiešnom) Poľsku, Škótsku alebo vo Švédsku v prvej divízii, čo je až tretia najvyššia súťaž. Na niektoré čísla sa nehrabú ani české a slovenské kluby, a nielen prvoligové.

    Širokú verejnosť sme naučili sledovať len reprezentáciu. Na klubový hokej sa väčšinou kašle. Samozrejme, česť výnimkám (Kometa Brno a pod.).

    OdpovědětVymazat
  2. Je to vážně zarážející.
    Olomouc je jedno z největších měst v Česku, hraje za Vás DOPITA, hrajete dobrý hokej, každou sezonu jdete vysoko v Play Off. Vždycky mě to zaráželo ta navštěvnost :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nebudete vy mít něco společného se Zlínem? Jasně, tam chodí pořád víc lidí jak u vás, ale je to extraliga proboha a oproti jiným týmům je to docela bída. A kdo sleduje fotbal, to taky nechápu..

    Výborný ty plakáty, jen směle do toho, fandíme ti!

    Po rameni tě poplácám klidně taky. A na fotkách se tak nějak nevidím ráda proto, že nemám ráda, co tam vidím. Asi tak hele:D

    OdpovědětVymazat
  4. je to smutné a hrozná škoda že chodí tak málo lidí.. asi kdyby měli lidi ve meste hokej rádi tak by chodili i přes jakékoliv výkony..doufám že se to nějak u vás zlepší ta propagace a nebo se toho bude muset ujmout nějaký šikovný človek ;) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, přijde mi, že je to u hokeje pořád horší. Jsem velký fanda Pardubic a teď na posledních sezónách se ukázalo, kolik fanoušků úspěchu bylo v kotli. Holt fanouškovství se neporovnává podle toho, že vám na hlavě trčí papírová helma a řvete jako blázen, ale že tam s klukama hlavně jste a podporujete je, i když se jim úplně nedaří. I když teda Pardubice si za to částečně můžou sami, to nepopírám.

    OdpovědětVymazat