sobota 1. září 2012

Nechte to koňovi

SKA Petrohrad strávili poslední srpnový týden na Ukrajině, kde se zúčastnili tradičního turnaje, který před rokem zcela s přehledem vyhráli. Snad podle hesla změna je život tentokrát SKA zvolili druhou cestu a téměř se stejným přehledem turnaj prohráli. 
Nerada píšu o prohrách, dělejte s tím něco.



Turnaje se zúčastnilo hned pět týmů a vlastně poprvé byly všechny z KHL, jelikož domácí Donbass Doněck se do ligy začleňují právě s novou sezónou 2012/2013. Tak trochu jako princezna Koloběžka si zase počíná tým HC Lev, který se do ligy přidal - nepřidal. Fanoušci se tak nějak nemůžou shodnout, jestli HC Lev Praha brát jako zcela samostatný celek, nebo jenom jako pokračování HC Lev Poprad na novém místě. Já se přikláním k první možnosti, protože krom jiných detailů, z týmu, který hrál v Popradě, prakticky nic nezůstalo.
Krom tedy již zmíněných SKA Petrohrad, Doněcku a pražského Lva se turnaje zúčastnili taky Severstal Čerepovec a Avtomobilist Jekatěrinburg.


Doma nechali SKA Ivana Něprjajeva, který údajně kdesi chytil rýmičku a tadá, najednou nebylo přecentrováno. Bylo to k něčemu? Nebylo.
Do akce SKA vstoupili zápasem proti Čerepovci a hned během první minuty proběhla bitka. Kdyby vás náhodou tato informace minula, novým trenérem Čerepovce je Andrej Nazarov, který stejnou funkci vykonával ve Viťjazu Čechov.


Mladý a perspektivní Pachrutdin Gimbatov dnes do novin prohlásil, že se ho nikdo neptal, jestli chce mít roli rváče, ale co mu zbývá, když chce hrát za áčko. Taky řekl, že prý ho Nazarov po zápase za jeho výkon chválil. Nevím, jak mu možná pozice v A týmu a pochvala od pochybného trenéra nahradí ty čtyři vyražené zuby a následky, které bude mít po údajném otřesu mozku. Jo, to je tak, když skočíte na Žeňu Arťuchina.
Arty z toho samozřejmě radost neměl, opět se opakoval s tím, že ho bitky nezajímají a že chce dávat góly, a hele, já jsem pro. To pěkné A na jeho dresu by bylo ještě hezčí, kdyby měl ve statistikách taková čísla, která by ho efektně obhájila, i když samozřejmě, písmenka se nerozdávají za body.
Aby toho nebylo málo, tak třicet trestných minut dostal Fedor Fedorov. Deset minut jánevímzaco a dvacet minut za to, že moc mluvil. Klasika.

Jediný gól za SKA dal Gleb Klimenko, který ale nestačil jako odpověď na tři góly Čerepovce. Dvěma góly prostřelil Štěpánka Jevgenij Ketov, kterého si někteří můžou pamatovat například z EHT 2012 v Brně.



Další zápas čekal na SKA ve středu a jejich soupeřem byl Jekatěrinburg. Kvůli zranění Patricka Thoresena musel trenér Říha kompletně zpřeházet lajny, a to tím stylem, že nezůstal kámen na kameni. I to nejspíš byla příčina prohry. Ono se totiž blbě staví na chatrných základech. Místo, aby zůstaly pohromadě aspoň třetí a čtvrtá lajna a první dvě byly doplněny dle potřeby, tak bylo všechno jinak a podle toho to i vypadalo.

SKA se dostali do vedení góly Konstantina Glazačeva a Igora Makarova, ale na začátku třetí třetiny už bylo dorovnáno a hra šla do prodloužení, kde trápení SKA ukončil po necelých třech minutách Alexej Simakov.
Vypadalo to, že se po prvním inkasovaném gólu normálně sesypali, což by se stávat prostě nemělo, ale to už je asi na trenérech, aby si pohlídali, jak je na tom tým s morálkou.



V poslední srpnový den čekal na chlapce z Pitěru HC Lev Praha. Bylo to vlastně poprvé během přípravy, co jsem Lev viděla na ledě, jelikož až doteď jsem je sledovala spíš tak jedním okem skrze články a fotky. A Lev si nevedl vůbec špatně! Vlastně to byl ten nejzábavnějších ze všech zápasů, co SKA na turnaji odehráli, a jsem si celkem jistá, že to je zásluha právě jejich soupeře, protože čistě prakticky si moji chlapci nevedli o nic líp, než v předchozích utkáních.

Na první lajně se za Lev představil mimo jiných i náš odchovanec Petr Vrána, který úspěšně vyléčil zranění, co mu zabránilo v účasti na MS a přivedlo ho tak na pár utkání playoff k nám na zimák. Možná si někteří ještě vzpomínáte, že jsem z toho tehdá byla celá vyplácaná, když jsem si ho na tribuně všimla, jak debatuje s Lubou Korhoněm.
První gól vstřelil soupeř a byla to dobrá haluz. Svou roli sehrála ztečovaná přihrávka/střela a Štěpánkovo loudání se zpátky do brány, čehož využil Tomáš Surový. Ještě během úvodní desetiminutovky přidal Ľuboš Bartečko. Ještě v první třetině odpověděl Maxim Afinogenov. 
Druhá třetina byla lepší pro SKA, kdy dali gól Vorobjov, Průcha a Čudinov a rázem to celé vypadalo optimističtěji - 4:2 vedli SKA. Aby si kluci nezáviděli, tak poslední dvacetiminutovka byla naopak celá v režii Lva, skóre upravoval nejdříve Juraj Mikuš a potom dorovnal Jaroslav Svoboda. Zbytek zápasu a prodloužení nic nevyřešili, tudíž se přešlo k nájezdům, kde byl Jakub Štěpánek 100% a jediný, kdo prostřelil Pöpperleho byl vždy perfektní Fedor Fedorov.
SKA si tak připsali první body do turnajové tabulky, i když byly jenom dva.


Fedorov odcházel do šaten zabrán do rozhovoru s Peťou Vránou, tak doufám, že se domlouvali, jak svou kariéru ukončí oba pěkně v Olomouci :D Vrána mimochodem zápas ukončil se dvěma asistencemi. 
Poměrně zvláštní bylo sledovat Tomáše Rachůnka, který se jenom pár měsíců zpátky proháněl po ledě v Olomouci, když v playoff nastoupil za Piráty Chomutov a pomohl jim k postupu do Extraligy. Jojo, z 1. ligy do KHL, i to se může podařit :D ...i když samozřejmě, Tomáš Pirátům jenom vypomáhal a celou sezónu strávil na Spartě, takže to až takový skok nebyl. Všichni určitě víte o mé slabosti pro Zlíňáky (a tím spíš pro Rachůnky), takže není žádný div, že si přeju, aby to chlapec dotáhl co nejdál.

Tak jako tak, HC Lev Praha se mi v našem prvním setkání předvedli hodně sympaticky, a to tak, že dokonce uvažuju, že bych mrkla i na ty ostatní zápasy, co na turnaji odehráli. Uvidím, jak to vyjde časově.
Oblíbit si pražský Lev teoreticky není pro českého fanouška nic těžkého - sešlo se tam několik borců z reprezentace; pětice Kanaďanů, kdy všichni až na brankáře MacIntera mají odehranou poměrně slušnou porci zápasů v NHL; několik slovenských reprezentantů a k tomu Švéd Mathias Porseland a ruský odchovanec Dynama Moskva Vitaly Karamnov, který poslední ročník strávil na farmě SKA.
To dohromady dává celkem kompaktně vypadající tým, který rozhodně má papírové předpoklady k tomu, aby zabojoval o playoff. Přičtěte k tomu velmi atraktivní cenu lístků, respektive permanentek, a máte dokonalé prostředí pro vznik širší fanouškovské základny. Tak uvidíme, snad se zadaří a nesplní se ty závistivé řeči, že se KHL v Česku nikdy neuchytí.



Svůj poněkud patetický výkon na turnaji mohli SKA Petrohrad trochu napravit proti domácímu Doněcku v posledním zápase. Branku Donbassu stráží Erik Ersberg, můj malý švédský zázrak, který pomohl SJ Ufa vyhrát Gagarinův pohár. Kluci to na něj nejdřív zkoušeli s běžnými střelami ze všech možných úhlů, nad čímž jsem jenom kroutila hlavou - tohle na Erika rozhodně nezabere. První, kdo na něj vyzrál, byl Děnis Grebeškov. Klíčem k úspěchu je Erika rozhýbat a pokud možno co nejvíc rozhodit, což je přesně to, co se stalo v tomto případě. O vedení ale SKA přišli ještě během první třetiny a do šaten se šlo s výsledkem 2:1 pro domácí. Říha se rozhodl přehodit hráče a do první lajny se dostal Max Afinogenov, výměnou za Antona Burdasova, který doplnil Velké na druhé lajně.

Do druhé části opět vstoupili lépe SKA s gólem Petra Průchy, ale pak už to bylo jenom horší a horší. Donbass přitvrdil hru a po poněkud nevybíravém hitu na Antona Koroljova následoval hit právě na Průchu. Petr jel do útoku s hlavou otočenou směr spoluhráč s pukem, jelikož očekával přihrávku, a soupeř ho normálně sejmul ze slepýho úhlu. Rozhodčí nic nepískal, Průchu z ledu museli odtáhnout spoluhráči a ve zbytku zápasu už se neukázal. Což mělo za následek, že se všechna křídla tak nějak podivně posunula, Arty odehrál poslední třetinu na první lajně, přičemž se párkrát objevil i na třetí nebo čtvrté lajně.
Třetí gól do sítě trefil Karel Pilař a odpověď na něj SKA ve zbytku zápasu už nenašli.



Směr Pitěr tedy moji chlapci odletěli s pouhými dvěma body a jasným posledním místem. Holt není každý den posvícení. Když už nic, snad to ukázalo, co je ještě potřeba napravit. Já bych taky třeba nikdy neřekla, že tak moc bude chybět Něprjajev, respektive později i Thoresen. Přijde mi, že krom děravé obrany dělá problém i celkem neefektivní koncovka.
Do startu KHL zbývá SKA už jen pár dní, ve čtvrtek otevřou sezónu zápasem s Omskem. Doufám, že doladí formu a začnou dobře. Já se budu na zápas koukat jako tragéd ze záznamu, protože na domácí led nám přijede Jihlava. Co já neudělám pro ty svoje prvoligový truhlíky...

6 komentářů:

  1. SKA si teď vybrali patetické výkony,
    Aťuna si vybral bitky,
    Fedor si vybral tresty za sprostý slovník,
    Říha si vybral nepovedené míchání sestavou,
    Váňa s Rambem si vybrali své absence,
    Štěpánek si vybral blbé góly,
    sečteno podtrženo- sezóna bude samá trojitá duha a výhry.

    OdpovědětVymazat
  2. nám nešli přesilovky už loni a letos to taky vypadá marně :( tak né za trest to fakt není je to super je sledovat při rozbruslení ale já většinou chodím do kotle fandit a tak se fandí až když hráči nastupují na zápas takže nejsem zvyklá v klidu sledovat rozbruslení :D

    OdpovědětVymazat
  3. Gimbatov v jednu chvíli vypadá, jak kdyby chtěl Artymu trhat vlásky :D

    Doufám, že se pojedu na Lev a nějaký tým KHL podívat, protože je to super příležitost.

    OdpovědětVymazat
  4. Nedělám z tebe tyrana hele, já být ty, tak se zabiju..teda, mě zabiju. Prostě představa, že ty se díváš byť jen letmo na tu hrůzu, čemu já říkám fotky, mě děsí. A neříkej, že tebe ne, to ti nežeru:D

    Dneska se málem popral zase. Bohužel je vyrušili rozhodčí. Škoda.

    Po důkladném prostudování můžu říct, že spíš volím Burmiho. Ač po vzpomínce na tu vtipnou situaci z dneška, kdy se Horák usmíval jak měsíček na hnoji, o tom začínám znovu značně pochybovat. A vůbec, trhněte si. My chceme Horáka!:D

    Nooo, zkusíme na to logicky přijít..Okál a Horák, taková divná dvojice..kdo je může mít rád oba? :D

    Je jich moc. Jde jich tolik, až je to krajně podezřelé. Co krajně..to už je za krajem'

    OdpovědětVymazat
  5. Jů, já myslela, že jsem tento článek už komentovala. Protože sem ho už četla. Fakt! No, očividně ne..

    Lev beru jako nový tým. Už proto, že skoro celý nový je, nepletu-li se.

    Fedor mi nějak moc připomíná Čajdu. Ten má pár minut za fauly a kotel za kecání. Když ono to praní tomu Arťovi tak sekne, to je pohádka, se na něj dívat.

    A fan základnu najde. Jen se bojím, že to bude na úkol Slavie (Sparta je mi ukradená a nezmění to ani Kočička s Rachnou)

    OdpovědětVymazat
  6. Blbá já, blbá otázka. Jak prosté:D A ptát se musím, zas tolik nadšenců kolem sebe nemám, hele:D

    Sem ráda, že v tom nejsem sama..ále, co to melu. Sem v tom sama. V takové..hmm..intenzitě rozhodně:D

    Fajn, dobrý vědět, že tě z toho neklepne. Na svědomí tě mít vážně nechci..kdo by spamoval na twitteru?:D

    OdpovědětVymazat