středa 21. srpna 2013

Your personal punchbag

Včera jsem neměla dobrý den. Náladu mi zvedlo to, že jsem vzala dvě kamarádky na hokej, obě jsem viděla po čtvrt roce, tak to bylo fajn. Ale pak mě zas nepotěšilo rozbruslení, protože nikdo neřval a většina se jich tvářila, jako by jim uletěli včely a hele, asi to moc prožívám :D Obrat o 180° přišel až s úvodním vhazováním, protože včerejší zápas proti HC AZ Havířov 2010 byl jedním slovem parádní.


Současný tým Havířova je nováčkem první ligy, a tak jsme všichni byli zvědaví, jak se předvede.

Mezi tyče olomoucké brány se poprvé od zranění postavil Tomáš Halász a byl super. Bylo vidět, že si věří, vytáhl pár vážně skvělých zákroků. Škoda, že to nakonec nebylo čisté konto, ale na to má příležitostí dost, až začne sezóna ;)
Vlastně poprvé od začátku přípravy doznaly jednotlivé lajny větší změny, než klasické kolování jednoho či dvou útočníků v rámci běžného zkoušení celého kádru. Bylo to celé přeházené a poskládané celkem zajímavě.

O týmu Havířova těžko můžu psát nějaké extra úvahy, protože jsem je viděla hrát poprvé. Tak snad jen zmíním, že v jejich obranných řadách bruslil Jaroslav Koma a v útoku se proháněli Radim Haas a Jakub Šlahař. Všichni tři hráči jednu dobu nastupovali za olomoucké Kohouty.

Jardo, zazvoň!

První třetina rozhodně vyzněla líp pro hosty. Na ledě jich bylo všude plno, následoval útok za útokem a řekla bych, že domácímu týmu opravdu zatápěli a možná, že kdyby nebylo Hallyho, tak to skóre vypadá úplně jinak. Ovšem taky se hned ukázalo, kde bude jejich slabina, protože během vlastního oslabení se urval Roman Rác a obránce hostů mu ve střele zabránil faulem. Trestné střílení ovšem Rác neproměnil.

Prostřední dvacetiminutovka už vypadala z pohledu Kohoutů stokrát lépe. Obzvláště pak 24. minuta, kdy se nejdříve prosadil Lukáš Králík a o okamžik později Jakub Lehečka. Dva rychlé góly samozřejmě obvykle soupeře srazí do kolen, a než se Havířov vzpamatoval, Lukáš Králík přidal další kousek. Do poloviny utkání tak už domácí vedli celkem pohodlně 3:0. Abychom nebyli rozmlsaní, tak Pavel Selingr expertně spálil dvě šance rychle za sebou. Tak příště, no!
Do konce třetiny z domácích borců zářil především Hally v bráně.


Třetí třetinu uvedla bitka mezi Radimem Kucharczykem a Jiřím Krislem. Konflikt, který ji vyvolal, jsem neviděla, protože jsem se zrovna smála naší střídačce. Co už no :D Kuchardovy asi ruply nervy a pokud chcete vědět víc, mrkněte třeba na komentář trenéra Fialy, který je připojený k rozhovoru s Hallym.
Následné debatování nad tím, kdo za co může, hru celkem rozhodilo. Vše se vrátilo do původních kolejí, když Roman Rác zrežíroval krásnou akci, která vyvrcholila gólem Michala Vodného. A protože Rácič celý zápas válel, tak si taky vysloužil svou šťastnou střelu a poslal domácí do vedení 5:0.
Labutí písní Havířova byla jejich jediná branka dvě minuty před koncem. Ovšem ta byla! Robert Říčka převedl naprosto parádní individuální akci, vymotal se z chumlu domácích útočníků a obránců a celou svou krasojízdou zakončil rychlou, a hlavně přesnou střelou.
Jenže vždycky se najde expert, co musí mít poslední slovo, a tentokrát se toho ujal Richard Diviš, který v úplném závěru utkání upravil skóre na 6:1.


Přestože zápas dopadl, tak jak dopadl, myslím si, že Havířov bude do budoucna velmi zajímavý soupeř. Jejich kádr momentálně prochází poměrně velkou obměnou, nemluvě o tom, že zkrátka teď stojí proti jiné výkonnostní třídě. Přesto Kohoutům v první třetině dělali dost problémů, a i když to dost možná bylo nesehranou hrou domácích, dá se na tom stavět. Ostatně, využívání chyb soupeře je oblíbená taktika mnohých týmů, tak co.

Co se našich kluků týče, moc se mi líbil výkon Robina Staňka, měl tam pár vážně pěkných hitů a několikrát se velmi sympaticky vydal do útoku a založil tak celou akci v útočném pásmu. Bohužel, Rob z nějakého důvodu nedohrál a v poslední třetině dělal na tribuně společnost Tomáši Houdkovi... který už by se mimochodem fakt měl vrátit na led, jelikož mám absťák a vůbec!
Opravdu solidní hru předváděla i dvojce Jan Jaroměřský - Alex Rašner, kteří snad byli u všech gólů třetí třetiny a možná i u některého z předchozích úspěchů. Mám pocit, že Rašnera chválím fakt po každém zápase, co odehraje za áčko, ale vůbec mi to nevadí :D Taky bych řekla, že s Jaroměřským to bude podobné, protože zatím zkrátka válí!
V útoku mi byla nejvíc sympatická 3. a 4. lajna. Tu třetí tvořili Jergl - Králík - Selingr, což snad ani netřeba komentovat. Možná bych zmínila, že Aleš Jergl byl vybrán do U20 na turnaj čtyř zemí, co proběhne teď na konci srpna. Čtvrtá lajna byla ta čistě "juniorská", přesněji Novotný - Heža - Lehečka a bylo jich všude plno. Na těch mladých klucích je ohromně vidět, jak je namotivoval konec loňské sezóny, kdy nejenom vyhráli bronz s juniorkou, ale hlavně nastupovali za áčko v baráži o Extraligu. Tu jsme sice možná "projeli na celé čáře", jak někteří závistivci mají potřebu neustále připomínat, ale investice do budoucna to byla víc, než dobrá.


S fotkama to dneska moc slavné nebude. Zaprvé, zápas mě chytil tak, že jsem ani fotit nechtěla, aby mi náhodou něco neuteklo (a pak čumím na střídačku, když Kucharda rebelí, jo); zadruhé mi skončil trial Lightroom, takže jsem musela jít zpátky ke kořenům a no... když jednou nakouknete mezi to nejlepší, pak ten návrat dolů vždycky snášíte hůř, že jo :D Nicméně, žádnou paniku, za týden už (snad) budu oficiálně vysokoškolák, a tedy budu moci zprovoznit plnou verzi, yay! :D
Taky jsem prostě nějak zas zapomněla, jak držet foťák a vůbec, nějak mi to nesedlo. A taky byla na ledu mlha, no kde jsme?! :D

Oldřich Heža



Jan Jaroměřský

Ondřej Švaňhal


Alex Rašner

Gól Jakuba Lehečky





Jakub Šlahař

Radim Haas


Hally v mlze


Divoch měl na tribuně fanklub, no :D


Pokud jste tak ještě neudělali, dejte follow oficiálnímu Twitteru našeho klubu. Mám to na starost, takže naprostou většinu tweetu mám na triku já (ano, včetně těch hloupých překlepů ze včera večer o vývoji utkání, my bad). To se samozřejmě týká i fotek, alespoň v tuto chvíli. A ačkoliv včerejší fotka Kraldy je ta samá, jako tady na blogu, tak všechny ostatní jsou momentálně - a i do budoucna - naprosto exkluzivní a jinde je neuvidíte. Kralda se mi připletl do špatné složky a jednou to stejně nikoho nezabije, že jo :D

2 komentáře:

  1. Havířov si zasloužil ještě minimálně jeden gól za jejich jednoduché krásné dresy...no hezké to včera bylo se vším všudy, i pro oko estéta
    ta fotka Rašnera je super-bezva-bomba-kůl i bez lightroomu hele

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za link na song, opravdu mi zvedl náladu.

    Pri čtení a prezeraní fotos ma napadla jedna pekná spomienka na Havířov. Raz som sa na nich bol pozrieť v Žiline, kde hrali prípravný zápas s domácimi MsHK. Bolo to niekedy pred 3-4 rokmi. Sedel som zrovna pár metrov od havířovských fans, bolo ich tam asi 20. Zápas nebol nič extra - horký srpen, nad ledem hmla. Najviac ma zaujali asi dvaja traja H-fans, keď si v ochozech všimli Romana Kontšeka (bývalý hráč Žiliny i Havířova) a s nadšením si od neho pýtali autogram a dlouho s ním klábosili. Bolo to také epické - vidieť, ako si Kontšeka nevšímali žilinskí fans, no tí z Havířova sa za ním išli zblázniť. A pritom za nich odohral len nejakých 70 zápasov (za Žilinu cez 200).

    OdpovědětVymazat