sobota 9. února 2013

A to nemohli trénovat doma?!

SKA Petrohrad se během reprezentační pauzy (podobně jako Avangard Omsk nebo AK Bars Kazaň) vydali na soustředění do teplých krajin.
Všechny tři kluby ovšem přeletěly relativně oblíbenou destinaci pro sportovní soustředění, Turecko, a zamířily ještě více na jih - přesněji do Spojených Arabských Emirátů. A když už jste v SAE, kam jinam můžete jet, když ne do Dubaje?

Dubaj a vůbec celé SAE se díky svému ropnému průmyslu řadí mezi nejbohatší oblasti světa a samotné město Dubaj v posledních letech zažilo nejen architektonický boom. Ropa neropa, tohle supermoderní velkoměsto se nachází málem uprostřed pouště, kde jak všichni víme není voda, a proto jsou nároky na živ... hups. Nechala jsem se unést. Seminář socioekonomické geografie for the win :D


SKA Petrohrad nemá skoro nikdo rád. Někdy ani jejich fanoušci ne - nebo mi to aspoň tak přijde. Vlastně má na tenhle klub celá liga pifku, všechno je jejich vina, a i to, co se jich přímo netýká, jistě vzniklo ze zlovůle někoho z hráčů, který dozajista ve sklepě stadionu praktikoval svoje hokejové woodoo.
A teď si představte, že zatímco se všichni ostatní potí v tělocvičnách a dřou na ledě, aby pak vyšli do mrazivé ruské zimy, tak tihle padouši se letí válet na pláž do Dubaje!!1! A nikoho nezajímalo, že ty další dva týmy tam byly taky...

Sergej Fedosejev, ska.ru

Ale nás nějaké drby nezajímají, a tak se zaměřme na to hlavní - do konce základní části zbývají tři zápasy a tým strávil poslední delší pauzu v šampionátu pouze tréninkem mimo led. A mohli si s sebou vzít i rodiny, pokud chtěli. Samozřejmě se nabízí otázka, jestli to týmu pomůže v playoff?

Tým už jasně dokázal, že hokej hrát umí - když už nic jiného, tak s několikazápasovým předstihem vyhráli Kontinentální pohár, tedy trofej udělovanou nejlepšímu týmu základní části. A to i přes to, že jejich tým soustavně prochází reprezentační pauzy bez třetiny hráčů (*rýp rýp do Lva*) a že vyhodili trenéra v půlce sezóny... a lidi říkali, že bez Miloše Říhy si hráči málem ani nezavážou brusle. Jukka Jalonen očividně zvládá zavazovat tkaničky víc než dobře!
Zadáča, hahaha, no...  Úkol na poslední volný týden byl tedy jasný: Zapracovat na fyzičce, aby se hráči bez problémů vyrovnali se svižným tempem playoff, případně i s mnohonásobným prodloužením (bože chraň!).

K týmu se na soustředění připojily všechny nové posily kromě Michaila Varnakova, který momentálně plní povinnosti ve sborné na EHT. Chyběl také Petr Průcha, Viktor Tichonov a Maxim Čudinov, ze stejného důvodu. Nedostavil se ani Kevin Dallman, který nakonec přece jen ke svému kanadskému občanství přidal i občanství Kazachstánu, a tak momentálně pomáhá jejich národnímu týmu. Údajně z rodinných důvodů se soustředění nezúčastnil kapitán Dmitri Kalinin.

A že na tom fakt kluci mákli! Asistenti hlavního trenéra Jukky Jalonena, který je ještě tuto sezónu stále vázán povinnostmi u finského národního týmu, vypracovali intenzivní plán přípravy na závěrečnou, nejdůležitější část celé sezóny. SKA Petrohrad je tým, který měl a má vždycky jenom ty nejvyšší cíle. Právě Kontinentální pohár je historicky první úspěch klubu v KHL, pokud nepočítáme výhru prestižního, ale pro ligu zcela nedůležitého Spenglerova poháru.

Jak jsem již zmínila, hráči viděli led tak maximálně v kostkové formě, důraz byl kladen na sílu, kondici a především vytrvalost. Po budíčku následoval běh po písečné pláži, a pokud se vám někdy poštěstilo běhat v písku, tak víte, že to zrovna žádný med není. Až když se doběhalo, tak byla snídaně, a po ní se většinou šlo zase běhat. 

Arty nerad běhá, proto ten nešťastný výraz.
Sergej Fedosejev, ska.ru

Plány na odpoledne pak byly každý den jiné, to asi aby se kluci nenudili a neupadli do stereotypu. První den strávili v posilovně, kde dostaly slovo klasicky rotopedy a pak všelijaké stroje na posilování horní i dolní poloviny těla. 
Druhý den byly rotopedy nahrazeny tréninkem na vzduchu. Hráči se zaměřili na skákání všeho druhu: přes takové ty skládací překážky, přes švihadlo nebo i jen tak bez ničeho podle dané sestavy. Kdo zrovna někde nehopsal, dostal na hraní kopačák. Zbytek posilování v tělocvičně zůstal víceméně beze změny. Ten den byli brankáři odděleni od ostatních, aby se svým trenérem Jussim Parkkilou pracovali samostatně, protože je samozřejmě jasné, že brankáři potřebují trochu jiné posilování, než hráči v poli.
Třetí den se ke slovu dostal plážový fotbal.

...hokej dělá hezká těla...
Sergej Fedosejev, ska.ru

Krom toho, jestli je vhodné vynechat led, se hodně diskutoval i samotný výběr destinace. Je jisté, že všechno výše zmíněné (snad až na běhání v písku) by se dalo stejně pohodlně provozovat i kdekoli jinde a není nutné kvůli tomu letět přes půl světa. 
Často zmiňovaný problém byl pak především na téma teplého klimatu. V Evropě je momentálně zima (kdybyste si jako někdo nevšiml) a někteří experti se obávali, že hráči utrpí teplotní šok. Já si naopak myslím, že nic člověka nenabije energií tak, jako absorbovat na pár dní trošku toho sluníčka. Oni se z toho kluci určitě nesloží, až se vrátí zpátky do "šedého" Pitěru. Nemluvě o tom, že se - aspoň podle fotek - nenašel žádný truhlík, co by se zapomněl namazat krémem na opalování, a tedy se nikdo nespálil do ruda (což by jistě pod vší tou hokejovou výstrojí nebylo zrovna dvakrát pohodlné).


Jako klad bych rozhodně hodnotila i možnost, kterou hráči dostali - vzít si s sebou své blízké. Sezóna je dlouhá, a ačkoliv větší část z hokejistů má své rodiny u sebe v Pitěru, tak neustálé výjezdy a povinnosti určitě žerou mnoho času. Spousta hráčů se jistě už touhle dobou vidí někde v podobném prostředí se ženuškou a dětmi a samozřejmě i Gagarinovým pohárem po boku a jsou celí hrrr do toho, aby sezóna už byla u konce. 
Proto si myslím, že to, že velká část z nich strávila takovou polodovolenou v pěkném prostředí se svými nejbližšími může být pro mnohé psychickou výhodou.


A to nejdůležitější nakonec: Ze všech fotek a videí je víc než jasné, že se kluci především pořádně bavili. A takové utužování týmu není nikdy na škodu ;)
Kluci se z Dubaje vrátili ve čtvrtek, v plánu jsou čtyři tréninky na ledu, 11. února by měli mít volno...
Kdybyste někdo chtěli koukat na fotky, tak všechna čtyři alba najdete třeba tady.


Klíčové teď bude dohrát základní část v klidu a pokud možno bez nějakého zádrhelu, vyhnout se zraněním a doladit tu náladu na vyřazovací boje. 
Letos už to sakra musí vyjít!

1 komentář:

  1. Ktovie, možno si Medvedev (prezident SKA i KHL - OMG člověče vyber si) odskočil do (už predtým skloňovaného) Kataru a za pár mesiacov vyhlási, že KHL sa bude hrať aj v Dauhá. Uvidíme... :-)

    Moc hezký report, v tejto zime príjemne zahrial. Závidím... :-)

    OdpovědětVymazat