neděle 6. ledna 2013

Děkujeme, odejděte

Říká se, že fanoušek je šestý hráč. Což je dost nefér k brankáři, řekla bych, tedy budiž, fanoušek je sedmý hráč na ledě.
Taky se říká, že se historie opakuje a že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

Prvním hostem v novém roce byli na olomouckém zimním stadionu hokejisti HC Baník Most. Tým se spodku tabulky by měl být, alespoň papírově, pro momentálně druhý tým snadný soupeř. Jenže krása i prokletí hokeje se skrývá v tom, že ve sportu nic není dané a rvát se člověk musí do poslední minuty a ještě i po ní.


Ještě než vám povím o prvním domácím zápasu roku 2013, vrátila bych se k venkovnímu utkání na ledě HC Rebel Havlíčkův Brod, který mohli všichni dle libosti sledovat i v přímém přenosu na internetu. Abych pravdu řekla, viděla jsem snad jeden gól, protože vždycky, když jsem potřebovala překliknout do jiné záložky, se naši chlapci rozhodli, že je čas udeřit :D Nicméně, naši kluci byli v naprosto jasné převaze a soupeř se k něčemu dostal vlastně jenom tehdy, kdy ti naši truhlíci faulovali. Zkrátka to byl moc sympatický výkon a myslím, že všechny diváky dostatečně navnadil na dnešní podívanou.


Na zimáku se sešlo přes 1300 lidí, aby sledovali, jak si Mora poradí s Mostem. Do brány se, stejně jako v HavlBrodu, postavil Libor Kašík. V obraně místo Škůrka nastoupil jiný junior, asi tak o čtyři hlavy menší Jakub Schejbal.

Zápas začal tak trošku rozpačitě, jelikož Most okamžitě začal kousat. V tom je možná jádro pudla, každý by spíš počítal, že sem přijeli betonovat a utíkat do brejků a oni takhle. Úvodní přetlačovaná eventuálně skončila gólem do naší brány, což jsme tu neviděli, ani nepamatuju. Následně začalo sólo Libora Kašíka, který v té bráně prostě a jednoduše zářil. Myslím si, že nepřeháním, když napíšu, že dneska to byl jeden z jeho nejlepších výkonů v dresu Olomouce vůbec, protože co on tam zachraňoval, to ani snad možné není. No jo, jenže Káša na tom ledě není sám a nemělo by to tak vypadat...


Ale nepředbíhejme. V deváté minutě se trefil Robin Staněk, který tím jenom potvrzuje, co vám tady říkám pořád ;D Branka domácí nakopla, chytlo se i poněkud zakřiklé publikum. Nástup by byl jistě efektivnější, kdybychom bývali vzápětí nefaulovali, přesto ale i v oslabení kluci kousali - Hampl s Kucharczykem ujeli do brejku, ale druhý jmenovaný bohužel neskóroval. Jestli Káša celý zápas zářil jako hvězda, to pak Radim Kucharczyk spíš tak postupně uhasínal. Očividně bojuje o další střídavý start do Zlína, protože co dneska dokázal spálit za šance, to svět neviděl. Ale tak jasně, to se stane, jednou to nesedne a pak se to s tou celej zápas táhne.
V patnácté minutě obránci hostů zapomněli i své brány Romana Ráce, který se po přihrávce Vodného nemýlil a poslal tím HCO do vedení 2:1.

Druhá třetina vypadala z naší strany podstatně lépe, ačkoliv se na další gól čekalo dlouho dlouho. Nakonec se však prosadil Matěj Pekr. Most se dostal do útlumu, už na nich bylo vidět, že povolují. Když jim pak šest vteřin před odchodem do šaten naložil Petr Kolouch čtvrtý gól, zdálo se, že je rozhodnuto.


Zdálo se, zdálo... Hned v úvodu poslední dvacetiminutovky se trefil hráč soupeře a upravoval na 4:2. Následně ale faulovali a tlak Olomouckých skončil gólem Richarda Diviše. Ani to ale Mostecké nezlomilo a naopak začali tlačit ještě víc. Naši už se asi viděli doma v posteli, nebo já nevím co, ale prostě ten konec zápasu... Dva vyloučení a dva góly Mostu udělali z jasného utkání totální kovbojku. S devíti minutami do konce bylo skóre 5:4. 
Poslední minutu jsme odehráli ve třech. A já fakt nevím, ale já tam ani jeden ten faul neviděla, ale tak nejsem rozhodčí a nemám to na svědomí, že tu něco pustím a tam to samé písknu. Lamentovat nad tím asi nemá smysl, stejně se na faktu, že soupeř dostal puk za Kášu s časem 0,7 na časomíře, už nic nezmění. 


Zápas šel do prodloužení a hysterická holka u mantinelu šla do kolen. To jsem, vážení, ještě neviděla. Slečna je přítomna na všech zápasech, pobíhá kolem ledu jako splašená a je jí tak deset let. Ale kdybyste to viděli a slyšeli, co za scénu po tom vyrovnání udělala! Já nejsem svatá, taky si občas s chutí zanadávám, ale co tam předvedla malá holka za slovní zásobu... mám obavu, že asi naprosto zkazila chudáka Haliho, co seděl hned vedle. Za svůj herecký výkon by zasloužila Oscara, jednu vteřinu se tam dramaticky hroutila na mantinel v slzách, o moment později posílala všechny své stejně staré kamarády do temných míst s použitím takových výrazů, až mi bylo trapně. Někdy je mi líto, že nemůžu chodit a fackovat cizí děti, když jsou to takoví nevychovaní a sprostí smradi. 
Tady bych chtěla poděkovat svým rodičům, že ze mě vychovali úctyhodného člověka.

Zatímco za mantinelem probíhalo divadlo, na ledě byl chudák celý špatný Libor Kašík a ježííííš, mně ho bylo tak líto! Celej zápas byl naprosto fenomenální, žádnej ten gól nebyl na jeho triko, a pak tam chudák jezdí kolem a je úplná sad panda.


Prodloužení! Jeden by si myslel, že poslední tři zápasy ruských juniorů na právě skončeném mistrovství mě obrnili svatou trpělivostí a bohorovným klidem. Kdepak! V momentě, kdy se puk objevil za Kašíkovými zády, už jsem několik vteřin vydávala prapodivné, zděšené zvuky. 
Jenom pro zajímavost: První gól, vyrovnávací gól na 5:5 i tento vítězný gól v prodloužení vstřelil Jan Divíšek a zaznamenal tak hattrick. Když to teď vím, tak se ani nedivím, že lezl na mantinel jako opička. Já bych taky měla radost, to byl prosím opravdu mistrovský výkon! Může si napsat do deníčku: 5. ledna 2013 jsem skoro sám porazil HC Olomouc. A nikdo mu nemůže říct ani bů.

Když se předvedli hokejisti na ledě, přišel čas pro idioty v publiku. Já jenom doufám, že všichni ti, co tam řvali ta sprostá slova doplněná o variaci na "bych se na vás mohl vys*at, tady mě už neuvidíte!", opravdu už nikdy do té naší Plechovky nezavítají. Doufám, že to dvakrát tak platí pro toho inteligenta, co hráčům velmi solidárně radil, aby utíkali do Fortuny vybrat si výhru. Předvedli se i "fanoušci" na Facebooku a samozřejmě, že ušetřeno nebylo ani fórum.
A já nevím, no. První třetina byla všelijaká, druhá byla parádní a ta třetí aspoň z poloviny taky nebyla špatná. Když prostě nejsou lidi schopní pochopit, že prostě někdy se zápasy totálně dokoní v poslední minutě, tak by možná měli věnovat svůj čas jiným aktivitám. Doporučuji čtení, pletení a podobné kratochvíle, co budete dělat sami a vyhnete se tak tomu, že vás někdo jiný zklame svým výkonem.
A celkem mě baví ten všeobecný názor, že za všechno špatné může Kuba Bartoň, nezapomeňte ho pak zas jen tak pro nic za nic vyvolávat před každým zápasem a oslavovat jak malí, až dá gól, jo ;D

Já se třeba musím pochválit, protože jsem s tím svým focením byla celkem kabrňák. Fotky pro redakci tu tu tu. A musím pochválit (opět) ty nové dresy - čísla ze všech stran minimalizují počet fotek, které bych musela popisovat. Jsem líná no :D






Roman Rác








Tomáš Valenta




Valento pls








Richard Diviš, kterého už by měli všichni mí čtenáři poznat :D














HC Olomouc zbývá odehrát šest domácích zápasů základní části. A já nevím, jak ostatní, ale já u toho chybět nebudu.

3 komentáře:

  1. běda, jak se jednou prohraje, natož doma!!1!! ona vlastně každá naše prohra je domluvená a hráči si vsadili, takže mora letos vlastně ještě nic neprohrála! ha! já tak doufám, že ti experti už nepřijdou, grrr.
    chudák Libor.
    chudák Radim hele, on to jednou prolomí. anebo si vsadil no, tak nemohl dávat góly přece. grrrr. ty hezké fotky mě ale uklidňují!!

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěl bych moc pochválit tento blog. A zároveň se zeptat, jestli se nechceš přidat do přátelských blogů :) .. přestože, když ukážu svůj blog, asi to zní naivně :D hlavně díky logu, které jako pro olomouckého fanouška nebude příliš lichotivé :D www.smuciho.blog.cz ... když se ozveš, přidám si tě taky do affs

    OdpovědětVymazat
  3. holka, já ty tvoje fotky zbožňuju! :D
    a chudák Káša..mi je ho líto jen po přečtení článku a shlédnutí fotek..
    a tak blbě prohrát zápas..to zamrzní, naštve..ale bohužel se to stává
    a vůbec, měli by to dneska vyhrát, aby všem ukázali :D tak snad to otočí ;)

    OdpovědětVymazat