středa 5. září 2012

Už se vám stýskalo po hokeji?!

...zeptal se prezident KHL Alexandr Medvěděv ve své úvodní řeči před zápasem Dynamo Moskva vs. Avangard Omsk. Znuděně jsem své televizi odpověděla: "Né, všichni tam šli na pivo a klobásky, a ty a ten hokej je vlastně dost otravujete."

Ale abych pravdu řekla, jak tam tak stál u toho mikrofonu, měla jsem flashback rok zpátky a než začal mluvit, tak jsem se normálně bála, co vlastně řekne. Moje malé trauma ze sedmého září. Ach jo.



Pohár Otevření přejmenovali na Pohár Lokomotivu a jak už jsem řekla, utkalo se o něj moskevské Dynamo s omským Avangardem, což je taková pěkná tradice, kdy sezónu otvírají ty samé týmy, co ji posledním zápasem o Gagarina uzavřely.

Dynamo Moskva pro mě vždycky byla taková hokejová nostalgie, protože to je první klub, který jsem v KHL sledovala a kterému jsem fandila - alespoň do doby, než půlka hráčů přešla do SKA, a to včetně těch, kvůli kterým jsem Dynamo v prvé řadě začala sledovat. Schválně píšu, že byla - ono mě celé to romantické vzpomínání tak nějak přešlo, když mi v posledním playoff vykopli Pitěr levou zadní. Nemluvě o tom, že tenhle tým je jak nebe a dudy oproti tomu, co to bylo tehdá. Poslední vzpomínka odešla směr Toronto s Leem Komarovem*. No ale!
Dynamo a jejich aférka s Michailem Anisinem byla to, co nás, fandy KHL, létem bavilo. Né sice tolik, jako kde podepíše Alexandr Radulov, ale Miša bojoval velmi statečně. Mišenku Dynamo vlastně "zachránilo" loni o trade deadline z Viťjazu Čechov a dalo mu možnost ochutnat playoff. A vyhrát Gagarin Cup, ale who cares. Mišovi velký hokej zachutnal a rozhodl se, že když už teda bude hrát, tak bude hrát za velké prachy. Nakonec z toho byla docela dobrá aférka, kdy Anisin ani nepřijel na kemp, pak se prý vyžral, pak si na něj trenér stěžoval, a nakonec podle všechno stejně dostal, co chtěl. Rýpla bych si, ale... 
...ale je mi jenom líto, že u mě Miša celkem skončil.

Na druhou stranu Avangard Omsk dal sbohem Romanovi Červenkovi* a určitě pár dalším, kterých jsem si nevšimla, a jednomu Kunímu Ksichtu, kterého jsem si bohužel všimla. Aférek se zdržel, když nepočítám náhlý odchod trenéra Summanena. A taky drzého Kuljaše, co pomlouval Alexandra Frolova. Fro je mimochodem nový kapitán a určitě je to ten nejroztomilejší a zároveň nejvíc badass kapitán v celé lize.
Jinak bylo všechno piánko, opět se stokrát opakovalo, jak by se už měl vrátit Sanja Svitov, když už získali zpátky z Ufy Andreje Taratuchina. Meh, Andreju!

Vykládám tu hlouposti a pointou přitom mělo být:
Úvodní zápas KHL 2012/2013 byl úmorně nudný.
A nebo možná nebyl, ale mě to fakt strašně nebavilo, a to jsem si prosím "protrpěla" SKA na Donbass Cupu, takže rozmazlená jsem rozhodně nebyla. Možná to bylo prostě tím, že k těm týmům nemám žádný silný vztah. Zkrátka to bylo takové celkem o ničem, i když od zápasu, který skončil 3:2 po nájezdech, bych to normálně neočekávala. Co už no. 

. . .

Naopak od utkání, které skončil 0:1, bych nikdy nečekala, že bude zábavné. KHL má asi v plánu být jedna velká výjimka potvrzující pravidlo. Fotbalového výsledku se dnes dočkali všichni, kteří si zapnuli zápas mezi CSKA a Spartakem. A udělali dobře. Zápas to byl dobrý - první dvě třetiny každopádně, pak CSKA poněkud vyšuměli a už bylo vidět, že to zkrátka nepůjde.

CSKA Moskva dostali nového sponzora Rosněft, což je ropná variace na Gazprom sponzorující SKA; přešli ke "starému" logu, které je nápadně podobné logu SKA, a následně nakoupili všechny hvězdy, co mohli... jako SKA! No jo, koně a poníci, SKA a CSKA.
Má očekávání jsou taková, že CSKA budou několik let naprosto super v základní části a pak vyhoří v playoff... protože tak to celé roky dělali SKA. Zákon schválnosti ale naznačuje, že zrovna CSKA Moskva tohle tajtrlíkování vyjde hned první rok. Snad né. Že né..?

Když už jsou CSKA tolik jako SKA, proč jim nezačít fandit, řekla jsem si. Ok, to jsem vám teď lhala. Ale tak nějak v půlce srpna jsem sklopila uši a došla k závěru, že se prostě nevyhnu tomu, abych na CSKA tu a tam (čtěte: jak jen to půjde) nekoukla. Protože: Děnis Děnisov, Jakov Rylov, Niklas Persson, Alex Radulov, Děnis Paršin, směšní kluci z Ufy, Sergej Širokov a Mikko Mäenpää. 
Sergej Fedorov se mi beztak celou tu dobu smál.

Rozhodně se ale nesmál během zápasu, protože třeba takový Ilja Zubov ÚPLNĚ zapomněl, jak se nahrává. Mikko Mäenpää zase švihal jednu minelu za druhou. A ona vůbec celá ta obrana byla taková tragická, jediný dokonale bezchybný byl Děnisko Děnisov a ok, možná jsem zaujatá, ale jenom trošku :D V útoku to zas postrádalo nějaký nápad nebo něco; od půlky zápasu už se CSKA rozbíjeli o obranu Spartaku jako vlny na pobřeží. 
Nutno podotknout, že si myslím, že byl tým zkrátka v křeči. Od CSKA se zkrátka teď očekávají jenom výhry a městské derby na domácím stadionu hned na úvod sezóny asi na klidu moc nepřidá. Ale tak kdo ví, třeba jsou jenom fakt špatní :D Uvidíme!

Spartak Moskva si aktivně z Atlantu vzal, co tam v posledních letech nastrkal, a z jednoho takového nalezence rovnou udělal kapitána. Branko Radivojevič, kapitán Spartaku. Divím se, že ním nebyl, i když hrál za ten Atlant *kašli-kašli* A jinak... prostě Spartak no. Nemám je ráda, ráda je mít nebudu a kéž bych mohla říct, že to má co dělat s rivalitou se SKA. Nemá. Zamáčkla jsem alespoň slzu nad Jakubem Nakládalem a trucovala, že v zelené beztak vypadal líp, i když to není pravda.
Nejsem si jistá, jestli je jejich obrana tak dobrá, nebo byli CSKA fakt na nic. Tak se asi zdržím komentářů :D 

. . .

Kdyby vás to zajímalo, tak vám třeba povím, že:
  • mí chlapci jsou schopní chlapci (aspoň většina) - Žeňa Arťuchin, Sanja Svitov a Děnis Děnisov mají všichni na dresu krásné A
    ...Oleg Saprykin nemá na dresu nic, ale i tak ho mám ráda, je to můj tygr
  • Sanja Svitov určitě nebude hrát v úvodním zápase proti Čechovu, kvůli té své ruce. Kdyby to nebyl bojovník Sanja, tak bych je podezřívala, že to jenom hraje, aby se nezranil na celou sezónu jako loni v přípravě, když po něm skočil Mirasti.
  • Alexej Baďjukov přišel do SKA, podepsal roční smlouvu a včera se v relativní tichosti odpravil do Čechova, jak uvádí oficiální stránky klubu - chytré hlavy ihned došly k závěru, že se prostě dělá místo pro Ilju Kovalčuka. Já došla k závěru, že jsou naši ostatní centři zachráněni.
  • Ilja Kovalčuk je best bros s Romanem Rottenbergem, který něco pracuje ve SKA (asi ho platí za to, že vypadá dobře, eh?), takže bych se tomu vlastně ani nedivila. Doufám, že nečekáte, že si budu stěžovat, je to KOVY. Navíc jsem dost naivní na to, abych věřila, že se stane lajna Kovy - Fedor - Arty. Epic overload.
  • Fedor a Arty to zase udělali. Celý tým má na profilovku takové drsňácké fotky, někteří se mračí, jiní vypadají zlověstně, jenom dva nejtěžší hráči ligy se tváří, jak kdyby jim za kamerou ukazovali koťátka. Ok no, já vám do toho, hoši, kecat nebudu.
  • když budete hodní, jednou sem dám písničku, kterou jsem prohlásila za neoficiální hymnu SKA pro sezónu 12/13

Zítra před zápasem Mory s Jihlavou zapnu onen úvodní zápas Ufy, a pak budu na zimáku ohryzovat sedačky, jak budu na dálku nervózní z první hry SKA.
Tenhle článek vznikl, protože jsem už neměla co dělat do školy. 


*už jenom kvůli Leovi a Lománkovi musí NHL začít, protože nikdo nebude okrádat moje chlapce o jejich první rok za oceánem!

5 komentářů:

  1. Začátek KHL jsem opět zaspala. S takovou ji snad nikdy nezačnu sledovat. Ovšem vidět ten úvod, tak se kousnu do ruky, zavřu oči a čekám..i když počkat, stejně bych nerozuměla, co říká, takže oči bych musela mít otevřené, abych usuzovala dle reakcí okolí.

    NHL musí začít a je mi úplně jedno, jestli je tam Červenka či nikoli.

    Jsem optimista (eh, eh), takže říkám, že Murphyho zákony zafungujou a tajtrlíkování vyjde. Byť opravdu nechci (KHL je mi ukradená, ale pryč s Radulovem..jak já jsem na toho chlapa alergická. A nejlepší je, že ani nevím proč! Uf)

    Chceme písničku! My jsme hodní, velice hodní (já především!):)

    OdpovědětVymazat
  2. Já KHL sice moc nesleduji (i když díky tobě vím, co se děje :D), ale pokud bude výluka (jakože bude) tak mi asi nic jiného nezbude. Což je fajn. Rozšířím si své hokejové obzory!

    Tak to je hezký paradox :D Dukláci se tam všichni tváří jak kdyby poprvé viděli foťák apod. Vážně nevím jaký mamlas to fotil. Příště ať si pozvou mě a vyjde to nastejno! :)

    OdpovědětVymazat
  3. RE: To my máme plakáty už dlouho a vždycky byly tak strašně pěkný! Dobře graficky udělaný, vyfocený atd. atd. Tenhle je hrozný! Pár hráčů mrká, pár se čučí jinam, většina se tváří jak kdyby chtělo foťák pohledem spálit na kusy:D já fakt nevím, co to do nich vjelo. I přesto mají čestné místo nad mojí postelí!

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, chodím si sem často počíst..a úplně ve mně hrklo při pohledu na nový vzhled tvých stránek! To už je to vážně rok? Achjo..hrozně ten čas letí :-/ Snad nevadí,že to není k článku! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mimochodem, teď jsem četla "O blogu" a..cože? Děnisov po tobě hodil puk? Si ho vyfotila v nějaké nefajn situaci nebo co?:D

    OdpovědětVymazat