neděle 5. srpna 2012

Absťák

Mám starý dobrý hokejový absťák a představa, že další zápas je až ve čtvrtek, mě vyloženě děsí. To víte, sezóna mi začala v půlce července, každý den jsem seděla nad fotkama až do noci a mezi posledním článkem o SKA a prvním zápasem HCO byl jenom jeden den.
Tak jsem dostala takovej strašně super nápad, že zkusím znovu upravit fotky SKA z Přerova, protože tehdy jsem používala jiný program a neměla zkušenosti a tak. Viděla jsem to velmi optimisticky!

Strávila jsem dobrých deset minut jenom tím, že jsem se hystericky smála nad kvalitou pořízených fotografií. Byly foceny ještě starým Olympusem SP-560 UZ, což je skvělá technika, ale na hokej se nehodí.
Absolutně nechápu, jak jsem s tím po této zkušenosti nesekla, ale asi dobře pro mě :D Nejspíš mi dodávaly víru ochloupek lepší fotky z EHT 2011. Přerovské ledy jsou zákeřné a to světlo tam mi dělá problémy ještě teď. To už asi nebude v rukách. A nebo to bude v rukách, protože v nich držím foťák, co na to nemá, že jo :D



Když jsem se do sytosti vysmála, vybrala jsem devět fotek z druhého dne (ty z prvního byly nepoužitelné) a jala se upravovat. U pěti z nich jsem si hrála s barvičkama ručně, další čtyři jsem vzdala a dala do péče automatickým úpravám, jenom jsem jim pak dodala trošku přirozenější vzhled drobnými zásahy. Automatické upravování nemám ráda, nepoužívám to. Většinou to tu fotku hodí do úplně jiné atmosféry, a byť pak vypadá kvalitativně sebelíp, já vím, že to vypadá jinak, než ve skutečnosti. Což mám ráda jenom u prudce uměleckých fotek krajinek, budov a jiných věcí, co vám neutečou, a i tam to beru jenom jako dokreslení původní atmosféry (rozjasnění, potemnění, větší sytost barev atd, aby to vyniklo).

Jakmile bylo hotovo, prohlédla jsem si pořádně svůj výkon a došla k závěru, že...
...těm fotkám už nic nepomůže! :D

No ale taky jsem nepsala tolik keců, abych vám pak neukázala výsledek, že jo.
Původní pokus najdete pod odkazem v menu, nikam neodešel :D S trochou snahy tam najdete i následující fotky, můžete porovnávat jak je libo, ale pozor, aby jste neutrpěli estetický šok :D


Višňa sice nebyl kápo podle mého gusta, ale stejně mu patří dík.

Albert za ten rok strašně vyrostl. A mám pocit, že Arty taky :D
Tadá, automatické úpravy! Chybí mi Kir *fňuk*
a chybí mi i Matty a Han Solo *fňuk fňuk*
ukázka špatné kompozice (neoříznuté fotky) s levitující rukavicí
Max Sokolov je chodící RESPEKT a ježíš, doufám, že ho v novým klubu nechaj chytat!
oh Kire, ne že v Ufě zase zvlčíš


Ponaučení z příběhu plynoucí:
  • Špatný fotky jsou špatný a snažit se je napravit je jako slepit vázu lepidlem rozpustitelným ve vodě. Je to vidět a je to na nic.
  • Na foťáku záleží. A svůj foťák musíte znát dopodrobna. S čímž souvisí...
  • Zkušenosti jsou potřeba. Já je tehdy měla minimální a nebyla jsem schopná plně využít potenciál své  fotografické techniky.
  • SKA jsou super tým. To souvisí. Asi.

Možná to někdy v blízké době zkusím znova. A třeba i s fotkama z loňských EHT, které jsou stejně tragické. Protože vylepšovat fotky je ultimate challenge. A víte co?

Asi vás tím ale nebudu tady otravovat. Leda, že by jste mě moc prosili :D

5 komentářů:

  1. ty fotky sou moc pekné ;) ale tak uplne dokonalé zas ne, treba ta levitující rukavice no ale oproti moji zkusenosti s fotakem sou skvele ;) no nevím kdo tu má absták my hrajem doma až 28.sprna takze si na hokej jeste dlouho pockam..na trenaly totiz nechodim ;)

    OdpovědětVymazat
  2. naah, ty fotky mají své kouzlo a ta levitující rukavice mi momentálně přijde strašně vtipná, nechceš udělat článek s fakt nepovedenejma fotkama?
    ony žádné takové nejsou, kthxbye.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se v tom vyznám jak koza v petrželi, takže se mi ty fotky líbí hele.

    A šup sem další články s takovýma, podle tebe nepovedenými fotkami:D

    OdpovědětVymazat
  4. RE: Jasně šéfe, provedu! Všechno zapíšu a pak se podělím :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ty fotky jsou dobrý náhodou :) to zase jenom já mám fotky fuj fuj :D pořád si říkám, že si koupím novej foťák, ale moc se v nich nevyznám no..:/:(

    OdpovědětVymazat