neděle 2. prosince 2012

Jak fanoušci přicházejí o iluze

První prosincový den přinesl první zápas druhé poloviny základní části 1. ligy. Což znamená, že na olomoucký zimák podruhé dorazili Draci ze Šumperka.

Dorazila jsem ke stadionu ve stejnou chvíli, jako autobus hostů, tudíž jsem si je mohla důkladně prohlédnout ještě před vstupem do haly. Pak jsem si je i poslechla, protože tam měl asi někdo strašnou radost, že má trubku, tak troubil celou dobu, i když na ledě byla jenom rolba. A tak dokud se baví...
I za mnou seděli celý zápas nějací fandové soupeře, a když zrovna nekopali do sedaček, byla celkem sranda to poslouchat. Hlavně to nebyly nějaké duté hlavy, takže pohoda.


HC Olomouc poněkud prořídly řady obránců. Ještě pořád je mimo kapitán Jakub Bartoň, Martin Janáček taky nehrál, v minulém zápase se zranil Alexandr Lhotský. Na ledě se tedy ukázal David Škůrek v pozici sedmého obránce.
Do brány trenéři postavili Libora Kašíka. 

V první třetině se rozhodně diváci nudit nemohli. Šumperk na domácí vlétl plnou silou a v úvodních minutách několikrát ujel do brejku, kde ale hráči neměli dost kuráže vystřelit a přihrávka přišla pozdě. Tak jako tak, první gól dali domácí, přesněji Matěj Pekr, kterého poslední dobou nebylo moc vidět. Asistenci mimochodem měl David Škůrek, který na modré nic nevymýšlel, a když se k němu dostal puk, napálil ho obratem zpátky před bránu. David mě tak všeobecně hodně baví, díky své výšce to před bránou pěkně uklízí, navíc má dobrou a silnou střelu a nesnaží se dělat s pukem nějaké kudrlinky, hraje jednoduchou a efektivní hru. Myslím, že je jenom otázkou času, kdy se natrvalo usadí v áčku.

Matýsek

Co našim chlapcům tentokrát vážně nešlo, byly přesilovky. V jedné z nich se Šumperk urval a podařilo se jim vyrovnat, když si hráč objel bránu a doklepl do prázdné, protože se Kašík nestihl přesunout. 
Do brejků ale ujížděli i domácí, a když byl při jednom takovém Lukáš Kucsera faulován, bylo nařízeno trestné střílení. To je ale spíše trestem pro nás, protože se v téhle disciplíně kluci celou sezónu dost trápí. A trápil se i Lukáš.
Podle hesla "nedáš, dostaneš" se Šumperku podařilo strhnout vedení na jejich stranu. Radost jim ale dlouho nevydržela, o chvíli později při signalizované výhodě dostrkal puk do brány Zbyněk Hampl. Do šaten se tedy odcházelo za stavu 2:2.

Druhá třetina tolik akce nepřinesla. Při dalším brejku byl faulován (no, já tam nic neviděla, ale...) Michal Vodný, který prolomil střeleckou smůlu při trestném střílení a poslal tak domácí do vedení. Následná hra byla spíš takový hurá hokej, bylo to nahoru dolů a oba týmy vypadaly, že hokej hrají jednou za občas. Zkrátka se mi to moc nelíbilo, ale třeba lidi na FB a na fóru si pochvalovali, jaká to byla pěkná hra, tak mě neberte vážně :D 


Na úvod třetí třetiny bylo opět vyrovnáno. Aby to jako domácím fanouškům nebylo líto, tak o chvíli později došlo u v obranném pásmu Olomouce ke kolizi dvou hráčů, přesněji našeho Maria Cartelliho s hráčem Šumperka. Mario měl celkem štěstí v neštěstí, protože ho šumperský hráč kopl bruslí do obličeje a mohl ho dost ošklivě pořezat. To se naštěstí nestalo, ale Cartelli i tak musel být eskortován z ledu za pomoci spoluhráčů a lékaře. Nevypadalo to s ním vůbec dobře, což by bylo špatné samo o sobě, ale nám ještě navíc teď schází několik obránců. Šumperský kotel se v ten moment krásně předvedl, když začal skandovat "Šumperk je nejlepší!", zatímco se Mario kroutil na ledě v bolestech. Stay classy.
Mezitím jsme na ledě viděli asi kompletní výbavu šumperských fandů z kotle, protože na ledě přistálo několik rolí toaletního papíru a dva kusy ovoce, které vypadaly na hrušky. Jako já nevím, jestli je tam tak baví mrznout, každopádně to bylo trapné a zcela zbytečné.
Jestli se mi druhá třetina nelíbila, tak ta poslední byla úplný horor. Naděje svitla, když čtyři minuty před koncem zvyšoval na 4:3 Jakub Herman


V úplném závěru si vzal Šumperk time out, po jehož konci nastoupili na led v power play. Poslední minuta zápasu se nesla ve znamení osudových chyb domácích hráčů. První chybou byl naprosto nesmyslný faul Tomáše Houdka, který zas celý zápas raplil, aby v klíčové chvíli oslabil tým. Druhá chyba nastala, když se Jiří Řípa zmocnil puku, ale nebyl schopen ho dostat do prázdné brány. Třetí chybou bylo, když při závaru před svou bránou posunul Libor Kašík branku. On tvrdí, že zakopl, a já mu to neberu. Faktem ale je, že z tribuny to vypadalo jako úmyslné posunutí a stejně to bohužel viděl i rozhodčí, který nařídil trestné střílení. To šumperský Daniel Vrdlovec proměnil deset vteřin před koncem a bylo vymalováno. Škoda to byla dvojnásobná proto, že Ústí prohrálo, a mohli jsme tedy získat větší náskok.


Prodloužení bylo nemastné neslané, gól nepadl a přešlo se na nájezdy. V těch je Káša tradičně brán jako ten slabší, přesto ho ale trenéři v bráně nechali. Je ale fakt, že tři pokusy šumperského týmu vychytal a pustil až ten čtvrtý. Na druhé straně naši útočníci byli střelecky opět zcela bezzubí, a to se pak nájezdy těžko vyhrávaj. Vlastně Petr Kolouch dostal puk do brány, jenže se s ním vrátil a rozhodčí samozřejmě takový pokus uznat nemohl.


Každopádně bych vyzdvihla výkon Davida Škůrka, o kterém jsem psala už v úvodu. Byl u dvou gólů domácích, navíc dobře nahradil Cartelliho zraněného v průběhu zápasu.


Pocity po zápase byly všelijaké, hlavně ten konec zamrzí, to dá rozum. Každopádně se to na fóru moc neprožívalo, alespoň ne do té doby, dokud nezveřejnili rozhovor s klíčovou osobou ze závěru utkání, Liborem Kašíkem. A jako ok, pro brankáře je důležité, aby měl jakési sebevědomí a nebral si urážky soupeře k srdci, protože by to nikam nedotáhl. Nicméně jeho urážení šumperských fanoušků jako celku je prostě přes čáru a myslím si, že něco takového by si dovolit neměl, ani kdyby já nevím co. Kdosi se ho na podobně naladěném fóru pokusil bránit, že rozhovor dal hned po zápase, kdy to bylo ještě plné emocí, ale to nějak neomlouvá fakt, že to prostě řekl. 

Co ale zaslouží plus pár bodíků, je fakt, že se obě fóra tentokrát obešla bez urážek, což je fajn :)

Šumperk měl pak celkem epic děkovačku, ale byla jsem otrávená a nefotila jsem to :D



Kolouch s Halászem podle všeho nezaznamenali konec listopadu.


Prý málo fotím Míšu Nedbálka. To ovšem není pravda, on je jenom Nedbi poněkud nefotogenický.






Pavel Selingr

Jakub Herman

dočasný kapitán Jiří Řípa

Nedbálek se Staňkem

přestávkový program v podání 3. a 4. třídy


Pěkný nápad na choreo "hvězdného nebe" v podání šumperského kotle poněkud ztroskotal na špatném načasování zapalování prskavek.

Richard Diviš


Tomáš Halász

Robin Staněk...

...je úžasně fotogenický.

Mario Cartelli




Robina není nikdy dost.

3 komentáře:

  1. +61 za Nedbiho
    +66 za kouzelné fotky Roba
    -39 pro Kášu

    (takže vymrčování funguje...? mhmm...Pavla pls? :D)

    OdpovědětVymazat
  2. To dievčatko sediace pri lavičke je zlaté :-) Aj keď, asi by tam sedieť nemalo.

    Keep up the good work!

    OdpovědětVymazat
  3. tak sem si to konečně přečetla..článek i ten rozhovor..ale nějak nevím co na to říct

    OdpovědětVymazat