neděle 25. listopadu 2012

There is always that one dumb kid in the gang...

...and one day you may realize it's you.

Jakožto pilný maturant mám práce nad hlavu, a tak jsem neustále odkládala sepsání jakéhosi přehledu dosavadní sezóny SKA Petrohrad (Ufu jsem totiž viděla hrát jednou za poslední dva měsíce). Bylo mi jasné, že ten nejvhodnější čas byl během reprezentační pauzy, kdy se dělo mnoho a mnoho zajímavých věcí zaráz a mohly skončit prakticky jakkoli.
Bohužel, čas na to nebyl, a tak jsem se smířila s tím, že pokud něco napíšu, tak to bude jenom nějaký žblebt o tom, jak si vedou jaké posily, kdo má tu nej bromance, jak to vypadá s postavením v tabulce... ale i takové cosi bylo spíše snem, než skutečností. Bohudík (bohužel) SKA ví, jak mě vyhecovat.



25. listopadu se v Petrohradě hrálo utkání mezi SKA a Viťjazem Čechov. 
Po dvou třetinách Čechov vedl 2:0, což by nebylo ani tak divné, protože letos mají celkem vybalancovaný tým s dobrou strategií. Ale přece jenom, Čechov a vést nad SKA? Petrohradskému týmu se ale zkrátka nic nedařilo, když to v útoku začalo nějak vypadat, přišel faul, a tak pořád dokola...

Do třetí třetiny ale nastoupil tým jako vyměněný a udělal parádní obrat na 4:2. To, že v závěru soupeř dokázal snížit na 4:3, byla už taková celkem zbytečná skvrna na výkonu brankáře Bobrovskijho. 
Fanoušci si užili napínavý zápas završený výhrou za tři body a trenér Miloš Říha si, celkem logicky, postěžoval na zbytečná vyloučení, která se opakují v každém zápase.


Snad ani ne do půl hodiny byl Miloš Říha bez práce a SKA Petrohrad bez trenéra. Aprílový žertík? Ale kdepak! Oficiální důvod jeho propuštění: "Tým nesplnil dané cíle.".
Jenom pro zajímavost, dnešní výhrou se SKA přesunuli na první místo v tabulce, a vedou tedy celou ligu.

Superextratřída boss Medvěděv to rozvedl:
"Samozřejmě, současná hra SKA se může fanouškům zdát být kvalitní, může s ní panovat spokojenost. Ale v souvislosti s play off nechceme opakovat situaci, k níž došlo ve čtyřech minulých letech. Vždycky jsme zářili v základní části, ale z play off jsme pak vypadli v prvním nebo ve druhém kole." - hokej.cz (a nebo po-russki na sports.ru)
Předpokládám tedy, že cílem bylo hrát na konci tabulky a únoru mít epic comeback ve stylu Atlant 2010/2011..?
Dočasným trenérem byl jmenován Michail Kravec, který doteď působil ve funkci asistenta/staršího trenéra.


Faktem je, že léto přežil trenér tak říkajíc s odřenýma ušima, kdy nad jeho hlavou visel Damoklův meč kvůli zpackanému semifinále proti Dynamu Moskva, kde tým nezvládl ani jedno utkání. S pohrozením prstu mu ale nakonec vedení dalo svou důvěru i pro druhou polovinu jeho kontraktu. 
Zjevně ne tak úplně. 
Můj názor je jasný, jestli chtěli trenéra vyhodit, měli to udělat už v létě, a ne nyní, kdy všechno klape. Každej tým občas zadrhne, a dokud podává celkově dobré výkony, nevidím důvod, proč do procesu zasahovat.

Dalším faktem je, že spolu s Říhou tehdá přišel jeho asistent Andrej Potajčuk a také trenér brankářů Jussi Parkkila, který měl na starost jednu dobu třeba Semjona Varlamova. Hráčské pozice doplnil Fedor Fedorov a Ivan Něprjajev, oba dva se během svého petrohradského angažmá vypracovali mezi lídry a tvoří reálnou kostru týmu, který se tak často obměňuje.
Říha je silná osobnost, a pokud si zmíněné čtyři lidi dokázal přivést z Atlantu, proč by je teoreticky nemohl odvést jinam?


SKA Petrohrad sleduju už nějaký tři roky a čtyři sezóny. Říha byl čtvrtý kouč, kterého jsem zažila, a teď mě čeká pátý. Faktem je, že málokdy něco vyhraje tým, kde jsou všichni jenom dočasně. Jeden by si myslel, že aspoň tohle si vedení SKA za ty roky pokusů a omylů uvědomí.
Těžko můžu tvrdit, že to v konečném důsledku bude špatný tah, ale momentálně se to jeví jako ta největší blbost, co kdy velcí bossové za zavřenými dveřmi do zasedačky domluvili. A že jsem už s tímhle klubem zažila věci...


Poněkud nepochopitelně (alespoň pro mě) reaguje poměrně velká část fanoušků, která je doslova nadšená. Všichni si svorně stojí za tím, že Miloš Říha je špatný trenér, který neví, co dělá. No, to je sice možné, ale tým je první a není to jenom takový nějaký úlet, protože se od začátku šampionátu drží na předních příčkách, kde se týmy více méně jenom obměňují v závislosti na tom, kdo dřív odehrál které kolo. 

Nebudu tady nikomu lhát, že jsem se Říhou vždycky stála. To rozhodně ne. Často jsem dokonce byla naštvaná víc, než je pravděpodobně zdravé. Ale i přes to, že nesouhlasím s některými jeho rozhodnutími, která se týkala jednotlivých hráčů, respektive lajn, nemůžu popřít, že jeho práce výsledky má. Ano, v playoff  přímo epicky prohráli s Dynamem, ale tady samotné semifinále byl největší úspěch, jakého kdy tým v KHL dosáhl.


Nejspíš nezbývá, než Miloši Říhovi poděkovat za práci odvedenou v týmu. 
A taky samozřejmě za to, že mi ty moje kluky dvakrát za sebou dovezl až pod nos. Kdyby se nebouchal o kufr auta, asi bychom se dneska s Cestí smály o pět minut míň. A nejspíš by nás zabil puk, kdyby nás soustavně nežádal, ať si sedneme kousek vedle.

3 komentáře:

  1. Ťažko pochopiteľné...

    (Medvedev je šéfom SKA i KHL.. v tej lige je ťažko pochopiteľných vecí viac)

    OdpovědětVymazat
  2. ja vubec nepochopila proč říhu vyhodili...

    OdpovědětVymazat
  3. Těžko říct, jestli to bude ku prospěchu věci, nerozumím. Ovšem, jsou to Rusové (a ano, ty je ráda máš, ale přesto), co od nich čekat? Mají své vlastní plány a myšlenky, které ven nedostaneš. Bylo to tak vždycky a asi i bude.

    OdpovědětVymazat